• Bitkiler
  • 2020-12-11 15:25:39

Mayıs Papatyası (Matricaria chamomilla)

Dünyanın ılıman iklime sahip her bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Ayrıca papatyanın tıbbi ve aromatik bitki olarak çok geniş bir coğrafyada ticari yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünyada en fazla papatya yetiştiriciliği yapılan ülkelerin başında Macaristan gelmektedir. Bu ülkede üretilen papatyaların önemli bir kısmı uçucu yağ eldesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde doğal koşullarda en fazla Marmara, Ege, Trakya ve Güneybatı Anadolu’da yetişmektedir.

En fazla öne çıkan özelliği,Sakinleştirici ve sinirleri yatıştırıcı etkiye sahip olmasıdır.Ayrıca sindirimin rahatlaması, baş ağrısının azalması ve idrar söktürücü olarak faydalı bir bitkidir. Antispazmodik (sinir  nöbetlerini teskin eden) ve anti-inflamatuar (enfeksiyon giderici) özelliklere de sahip olduğunun altını çizmek gerekir.

Doğumdan sonra anneler, uykusuzluk, yorgunluk, stres, kaygı gibi sıkıntılar yaşamaya başlar. Papatya çayı bu sıkıntıları gidermede etkili bitkisel çözümlerden biridir.


Emziren anneler için papatya’nın birçok faydası vardır.Gaz söktürücü ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Yeterli uyku, hem zayıflama hem anne sütü üretimi için gereklidir. Papatya bu konuda emziren annelere  yardımcı olacaktır.

Annenin tükettiği besinler süt yolu ile bebeğe geçer. Papatya çayı da dolaylı yoldan bebeğe sakinlik verir. İlk aylarda sıkça yaşanan huzursuzluk ve gaz problemini önlemeye yardımcı olur. Böylece, bebek oldukça huzurlu olur ve gaz problemi yaşamaz