İdrar yolu hastalıkları, ciddiye
alınması gereken bir sağlık sorunudur. Tahminlere göre tüm kadınların yaklaşık
yüzde 50'si genellikle E. coli bakterilerinin yol açtığı böylesi bir
enfeksiyondan muzdarip olmaktadır. 1984 yılında yapılan ilk rehber araştırmada
turnayemişinin(cranberry) idrar yolu sağlığını desteklediği belgelenmiştir.
Sonradan yapılan bir dizi araştırma da bu sonucu teyit etmektedir.
Turnayemişinin(Cranberry) şu şekilde
fayda sağlar: Yapışmayı önleyen etkisi ile bakteri yerleşmesini engeller
Turnayemişi, daha çok yoğun tanin olarak bilinen proantosiyanidin içermektedir.
Bu madde, enfeksiyona neden olan bakterilerin idrar yolu hücrelerine
yapışmasını önleme kabiliyetine sahiptir. Hastalığa yol açan bakteriler,
enfeksiyon oluşmadan önce vücuttan atılır.
1991: Tel Aviv Üniversitesi'nden bilim adamları, turnayemişinde belirli E.
coli bakterilerinin idrar yolunun iç kısmına yerleşmesini engelleyen bir
bileşim olduğunu tespit ettiler.
I. Ofek, J. Goldhar, D. Zafiri, H. Lis, R. Adar, N. Sharon: Turnayemişi ve
Yaban Mersini Sularının Escherichia coli Yapışmasını Önleyen Faaliyetleri. New
England Journal of Medicine 324 (1991), S. 1599
1994: Boston'da bulunan Harvard Tıp Okulu'nda yapılan klinik araştırmalar,
turnayemişi suyunun düzenli tüketilmesinin yaşlı kadınların idrarlarındaki
bakteri sayısını azalttığına işaret etmektedir.
J. Avorn, M. Monane, J. H. Gurwitz, R. J. Glynn, I. Choodnovskiy, L. A.
Lipsitz: Turnayemişi Suyunun İçilmesinden sonra Bakteri Üresinin ve Piyurilerin
Azalması Journal of the American Medical Association 271 (1994), S. 751-754
1997: 18 ile 45 yaş arasındaki kadınlarda Weber Devlet Üniversitesi'nde
yapılan küçük çaplı bir araştırmada turnayemişinin olumlu etkisi kanıtlandı.
Altı aylık bir dönem zarfında, günde bir kere turnayemişli ilave gıda alan
katılımcı kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu oluşma riskinin, plasebo alan
kadınlara oranla daha düşük olduğu görüldü.
E. B. Walker, D. P. Barney, J. N. Mickelsen, R. J. Walton, R. A. Mickelsen Jr.:
Turnayemişi Konsantratı. UTI profilaksis. Journal of Family Practice 45 (1997),
S. 167-168
1998: Rutgers Üniversitesi'nde bilim adamları yaptıkları araştırmada,
günde 250 ml turnayemişi suyu tüketiminin idrar yollarının sağlıklı kalmasını
sağladığını tespit ettiler. Bu etkiden sorumlu olan maddeleri proantosiyanidin
veya yoğun tanin olarak tanımladılar.
A. B. Howell, N. Vorsa, A. Der Marderosian, L. Y. Foo: p-püsküllü Escherichia
coli'nin üre-epitelial hücre yüzeylerine yapışmasının turnayemişinin
proanto-siyanidini ile engellenmesi. New England Journal of Medicine 339
(1998), S. 1085-1086
2002: British Columbia Üniversitesi'nde bir ürolog, 150 kadın ile yaptığı
klinik bir araştırmada turnayemişi suyunun ve tabletlerinin, tekrar tekrar
nükseden idrar yolu enfeksiyonlarının oluşma ihtimalini azaltabileceği sonucuna
vardı. Araştırmaya katılan ve turnayemişi ürünleri tüketen katılımcılar, daha
az enfeksiyona maruz kalmanın yanında, antibiyotik ile tedaviye nadiren gerek
duydular.
L. Stothers: Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına karşı profilaksi olarak
doğal madde turnayemişi ürünlerinin etkisinin ve maliyet etkisinin
değerlendirilmesine ilişkin tesadüfi bazda bir deney. The Canadian Journal of
Urology 9 (2002), S. 1558-1562
2004: Rutgers Üniversitesi ve Wisconsin Üniversitesi'nde bilim adamları
turna yemişi suyunun yapışma engelleyici etkisini, proantosiyanidin içeren
diğer ürünler ile karşılaştırdılar. Yaptıkları klinik araştırma, turnayemişi
suyunun idrarda bu etkiye yol açtığını, ancak üzüm, elma sularının, yeşil çayın
ve çikolatanın ise etkisiz kaldığını gösterdi. Araştırmacılar, turnayemişindeki
proantosiyadinin, bu etkiye yol açan özgün bir yapısı olduğunu buldular.
A. B. Howell, J. D. Reed, B. McEniry, C. G. Krueger, D. G. Cunningham:
Turnayemişinin diğer gıda maddelerine oranla bakteri yapışmasını engelleyen
faaliyeti. American Chemical Society National Meeting 2004.