A VİTAMİNİ (RETİNOL) - KAROTENLER
A vitamini yağda çözünen sarı renkli, berrak bir vitamindir.
Renkli meyve ve sebzelerde ayrıca bazı hayvansal gıdalarda bulunur. Kanda
serbest halde bulunan kısmına retinol denir. Vücudumuzda bağışıklık sisteminin çalışmasına
yardımcı olmak, karanlıkta görmeyi sağlamak, cilt ve mukozaları
korumak gibi görevleri vardır. Karaciğer, peynir, yumurta, yağlı
balık, süt, yoğurt, sosis, tereyağı, yumurta en iyi
retinol kaynaklarıdır.
Karotenler:
Meyve ve sebzelerin koyu rengini veren maddelerdir, yağda çözünürer.
Karotenlerin bir kısmı provitamin A etkisi gösterirler. Doğada bilinen 600 karotenin
ancak 40'ının provitamin A özelliği vardır. Karotenlerin beta, alfa,
gamma ve kriptoksantin gibi alt grupları bulunur. Bunlar içinde en yüksek
provitamin A aktivitesi gösterenler beta karotenlerdir. Havuç, patates,
yeşilbiber, kabak, kayısı, mango ve yeşil yapraklı sebzeler bazı beta karoten
kaynaklarıdır. Bu besinler vücudumuz tarafından A vitaminine çevrilir. Bunun dışında karotenlerin bir kısmı; kırmızı, mor meyve ve sebzeler (domates, kırmızı lahana, böğürtlen ve mor
erik) A vitamini kaynakları değildir. Bu
gıdaların vitaminden çok,
anti-oksidan aktivitesi vardır. Beta-karoten, alfa karotene göre daha fazla A vitamini
aktivitesine sahipken, alfa karoten ise daha kuvvetli
antioksidan etkiye sahiptir. Likopen, vücutta en etkili antioksidan olan karotenoiddir. Etkisi beta-karotenin iki katıdır.
A vitamini metabolizması:
Retinol barsaklardan serbest şekilde emilir, ancak karotenoidler
emilim için safra asitlerine ihtiyaç duyarlar. Birçok faktör A vitamini ve karotenlerin emilimini
etkiler. Diyetle alınan A vitamininin emilim oranı % 80-90’dır. Bunun aksine
beta karotenin emilim oranı % 40–60 arasındadır. Emilen retinol kan yağlarına bağlanarak taşınır ve %90'ı karaciğerde
depolanır. Serumda albümin adı verilen proteine bağlı olarak hareket eder,
ihtiyaç halinde kana salınır. Emilen karotenoidlerin
provitamin A özelliği gösterenleri, tiroid hormonları, çinko ve C
vitamini yardımıyla vitamin A’ya dönüşür. Bu dönüşüm kandaki retinol seviyesine bağlıdır.
İhtiyaç yoksa bu dönüşüm gerçekleşmez. Vitamin A’nın emilim ve
metabolizması için çinko ve E vitaminine ihtiyaç vardır.
Bunların eksikliğinde metabolizması bozulur.
A vitamini eksikliği:
Vucudun antikor cevabında bozulma ve T helper hücre
sayısında azalma meydana geldiği için bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir.
Bu nedenle A vitamini eksikliği olanlar enfeksiyonlara daha yatkın olurlar.
Mukozal ve cilt enfeksiyonlarında artış, yara iyileşmesinde uzama görülür. Kızamık,
su çiçeği, RSV enfeksiyonları ve pnömoni
sıklığının arttığı gösterilmiştir. Uzun süreli
eksikliğinde, ciltte kuruma ve kalınlaşma, gözlerde kuruluk ve gece körlüğü oluşur.
Normal büyüme ve gelişme için gerekli
uyarılar ortadan kalkar. Üreme sisteminde ovulasyonun bozulması
kısırlığa yol açar.
A vitamini yüksekliği:
Yanlışlıkla yüksek doz A vitamini (100.000-300.000 IU) alınması
çocuklarda hızlıca kafa içi basınç artışına yol açar. Birkaç gün boyunca 500.000 I.U dan fazla A vitamini alanlarda da toksisite görülebilir. Buna bağlı olarak kusma, baş ağrısı, eklem ağrısı,
papil ödemi meydana gelebilir. Kuru ve çatlamış deri, tırnakların kırılması, saç dökülmesi, diş eti iltihabı, iştahsızlık, sinirlilik, yorgunluk ve
bulantı gözükür. Uzamış A vitamini
fazlalığında kemiklerde kırıklar oluşur. Vitaminin kesilmesiyle semptomlar geriler ve tam iyileşme görülür. Diyetle beta-karoten desteği ise toksisiteye yol açmaz. İshal oluşabilir, ancak bu durum
kendiliğinden düzelir.
A vitamini tedavisi:
Vitaminin kullanım amacı, verilecek A vitamininin dozunu belirler.
Genelde, erkeklerin günlük 5.000 I.U, kadınların 2.500 I.U. alması
yeterlidir. Yenidoğan
bebeklerde akut viral enfeksiyonlarda bir ya da iki gün boyunca, 50.000
I.U verilebilir. Karaciğer yüksek A
vitamini içeriğinden dolayı haftada 1 defadan fazla
yenmemeli, hamileler ise hiç tüketmemelidir. Gebelikte A vitamini
alınmamalıdır. Yapılan çalışmalarda kızamık
hastalığı sırasında A vitamini eksikliği gösterilmiştir. Yerine koymak için bir ya da iki deda 200.000-400.000 I.U verilmesi önerilmiştir. Respiratuar sinsisyal virüs (RSV) tedavisinde de, A vitamini ilgi çekici bir seçenektir. Yaşa göre günlük A vitamini ihtiyacı: 0-3 yaş: 2000İÜ, 4-6
yaş:2500İÜ, 7-10 yaş: 3500İÜ, 11 yaş üstü (E): 5000İÜ, 11 yaş üstü (K): 4000İÜ, Hamileler ve emzirenler: 4000İÜ’dir. (1
mgr=5000İÜ)